Betere zoekresultaten behalen binnen Magento?

Het is algemeen bekend dat de standaard zoekfunctie binnen Magento niet de beste is. 9 van de 10 keer krijg je niet de resultaten terug die zijn opgegeven als zoekterm. Het is wel mogelijk om in de configuratie een kleine aanpassing te doen om al wat betere resultaten te krijgen. Maar nog geeft Magento dan niet de gewenste resultaten terug. Klanten zullen dan ook sneller afhaken in de shop als ze niet hun gezochten producten terug zien komen of via een omweg bij het product moeten zien te komen.

Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem beschikbaar.

Door middel van een module is het mogelijk om de zoekresultaten binnen Magento aanzienlijk te verbeteren.

Deze zoek module is ontwikkeld door Mirasvit en ze bieden 2 versies aan:

  • Advanced Sphinx Search Pro

  • Sphinx Search Ultimate

 

De Pro variant is de losstaande zoekmodule. In de Ultimate versie is deze Pro versie aanwezig + nog een 2 tal extra bruikbare modules:

  • spellingscorrectie

  • autocomplete en suggestie functie

 

Dankzij deze 2 extra aanvullingen krijgen de bezoekers op de site nog betere resultaten terug omdat eventuele type fouten door de bezoeker afgevangen kunnen worden. Hierdoor komen ze alsnog terecht bij de gezochten producten of krijgen ze suggesties te zien waaruit ze kunnen kiezen.

In de configuratie zijn nog een hoop extra instellingen en zoek voorkeuren te maken. Zo is het mogelijk om te bepalen welke waardes zwaarder meetellen in het zoeken naar bijvoorbeeld de producten. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een productomschrijving boven een productnaam of artikelnummer laten opnemen om in te zoeken. Het is ook mogelijk om hier custom attributen in op te laten nemen die specifiek voor uw producten van toepassing zijn.

Niet alleen is het mogelijk om op producten te zoeken maar is het ook mogelijk om categorien, CMS pagina's en eventueel een aanwezig blog (AW Blog, Wordpress) te zoeken. Standaard is dit niet aan wezig in Magento en vooral het zoeken binnen CMS pagina's kan erg handig zijn.

Voor een klant van ons (www.elektor.nl) hebben we nu een tijd de Ultimate versie draaien. De ervaringen hiermee zijn zeer positief:

Ik denk echt dat er een paar modules zijn die je gewoon standaard moet aanbieden bij elke implementatie. Deze zou wat mijn betreft dan echt op nummer 1 staan.

 

In de cijfers zien we dat een betere zoekfunctie ook werkelijk meer bezoekers trekt en meer verkopen als resultaat heeft.

Onderstaande gegevens gaan over de periode 01-04-2014 t/m 12-06-2014 vergeleken met 13-06-2014 t/m 24-08-2014.

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen