Rich Snippets, hoe werkt het en waarom zou ik het toepassen?

De tijd dat rich snippets nieuw waren ligt inmiddels achter ons en gezien de mogelijkheden en voordelen zou het op dit moment zo moeten zijn dat het merendeel van de websites en webwinkels er gebruik van maakt. Het tegendeel is echter waar, op dit moment zijn er nog niet veel websites en webwinkels die gebruik maken van rich snippets. De hoogste tijd om om dit te gaan veranderen.

Wat zijn rich snippets eigenlijk?

Als je de term rich snippets naar het Nederlands vertaald word het al een stukje duidelijker wat het nu precies is. “Rijke stukjes” Als we dit naar het web vertalen zou je ongeveer “verrijkte stukjes content” krijgen en dat is nou precies wat rich snippets zijn, verrijkte stukjes content. Door het aanpassen en toevoegen van stukjes code van de website om het te verrijken maak je het voor de zoekmachines een stuk eenvoudiger om te bepalen wat voor soort pagina het eigenlijk is en wat de relevante delen van die pagina zijn. [quote font_color="#ffffff" bg_color="#003c50" source_align="center"]Het toevoegen van rich snippets kan zorgen voor een betere zoekmachine indexering[/quote]

Welke rich snippets zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende types rich snippets, zo kun je een snippet hebben voor een recensie of bijvoorbeeld voor een product. De volgende types zijn beschikbaar: Recensies U heeft vast wel eens in de google zoekresultaten gezien dat een bepaalde webwinkel review sterren bij hun productpagina had staan. Deze sterren staan er omdat de webwinkel gebruik maakt van de recensie rich snippet. Personen Deze komen meestal voor bij blog artikelen. Je ziet dan in de google zoekresultaten meestal de foto en naam van de auteur van het bericht staan. Producten Deze zijn heel relevant voor webwinkels, je kunt hiermee vrij veel data toevoegen aan de google zoekresultaten. Zo kun je bijvoorbeeld de beoordeling laten zien van het product of een lijst met relevante producten genereren. Bedrijven en organisaties Hiermee kun je wat uitgebreidere bedrijfsinformatie tonen in de zoekresultaten. Recepten Hiermee kun je bijvoorbeeld direct in de google zoekresultaten weergeven welke ingrediënten nodig zijn en hoe lang het duurt om het gerecht te maken. Evenementen Met deze rich snippet kun je bijvoorbeeld het programma van je evenement direct in de zoekresultaten tonen. Muziek Hiermee kun je onder andere de tracklist van een album in de zoekresultaten weergeven. richsnippets Het lijkt er met deze snippets natuurlijk op dat je google eigenlijk alle informatie van je website of webwinkel laat tonen waardoor bezoekers niet meer naar door zullen klikken omdat ze toch alle informatie al gezien hebben. De praktijk wijst echter anders uit. Je valt in de zoekresultaten pagina een stuk meer op door al deze toevoegingen waardoor de aandacht van de bezoekers meer getrokken wordt. Ook zullen deze bezoekers uiteindelijk meer doorklikken naar de website / webwinkel.

Dus ik kan bepalen wat google van mijn website toont?

Nee, zo werkt het dus niet. Google bepaalt zelf wat er met de gegeven data gebeurd maar de kans is wel groot dat als de rich snippets in uw webwinkel goed ingesteld staan dat google deze dan ook goed oppikt.

Doen of niet doen?

Naar mijn idee zou er altijd serieus nagedacht moeten worden of de investering van het toevoegen van rich snippets aan uw webwinkel opweegt tegen de voordelen. Mede doordat het vrijwel altijd hogere click through rates tot gevolg heeft is het in 99% van de gevallen de investering waard. Immers als de bezoeker op de zoekresultatenpagina al meer informatie heeft gekregen over een product en uiteindelijk doorklikt naar uw website is het een vrij logisch gegeven dat uw conversie percentage ook omhoog zal gaan. De bezoeker is namelijk in de zoekmachine al op de hoogte van wat u precies te bieden heeft.

Interesse?

Mocht u interesse hebben dan kunnen wij voor u een vrijbijvende scan uitvoeren om te kijken of rich snippets van toegevoegde waarde kunnen zijn op uw magento webshop. Daarnaast kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn voor u. Klik hieronder om deze scan aan te vragen.

Aanvragen

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen