Ziggo blokkeert alternatieve smtp-servers op poort 25

Ziggo is bezig met het blokkeren van poort 25 voor uitgaande verbindingen. Een aantal abonnees, bijvoorbeeld in het oude Multikabel-gebied, kon nog een andere smtp-server instellen, maar moet ook de Ziggo-server gaan gebruiken.

De beslissing van Ziggo om uitgaande verbindingen naar andere mailservers dan die van Ziggo via poort 25 te blokkeren. Smtp is het protocol waarmee e-mail wordt verstuurd. Woordvoerder Gradus Vos van Ziggo bevestigt dat het niet meer mogelijk is om mail te versturen via een alternatieve smtp-server dan die van Ziggo, tenzij een andere poort wordt gebruikt. Zo bieden sommige mailservers aan om een beveiligde smtp-verbinding op te zetten via poort 465.

Uw mail via XIB kunt u ook instellen op deze poort of als uitgaande server kunt u ook smtp.ziggo.nl gebruiken.

Volgens Vos is deze beslissing genomen om spam tegen te gaan. Een deel van de Ziggo-gebruikers kon poort 25 al niet gebruiken, maar onder andere abonnees in het oude Multikabel-gebied hadden die mogelijkheid nog wel. Wel is het nu mogelijk om achter een Ziggo-pijp een eigen mailserver te draaien, waarbij de activiteit van de mailserver echter is beperkt tot het downloaden van inkomende mail; inkomende verbindingen op poort 25 zijn namelijk nog wel mogelijk. In 2008 fuseerden @Home, Multikabel en Casema tot Ziggo.

Gebruikers zijn niet ingelicht over de wijziging en konden daardoor worden geconfronteerd met een mailclient die weigerde om mails te versturen. Volgens Vos is de groep die een eigen smtp-server gebruikt echter zo klein, dat het niet zou lonen om alle abonnees op de hoogte te stellen. "Dan krijgen we heel veel mails van bezorgde klanten die niet snappen waarover het gaat", aldus Vos.

Hij adviseert abonnees die toch een eigen mailserver willen gebruiken om een vpn-verbinding op te zetten. "Het alternatief is dat er via onze verbindingen bakken met spam worden verzonden en wij op allerlei blacklists komen te staan", aldus Vos. Poort 25 wordt vaker geblokkeerd om te voorkomen dat gebruikers spamberichten versturen, bijvoorbeeld omdat ze onderdeel van een botnet zijn.

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen