Importeren/exporteren Magento 1.6.xx en hoger

Legenda

Openen van CSV import bestand

Om een Magento export bestand correct te kunnen openen klikt u op openen met en selecteert u OpenOffice. Onderstaand scherm zal dan verschijnen waar u een paar opties moet aanpassen. Openoffice download link

1. Selecteer Unicode (UTF-8)
2. Vink het hokje komma aan en zorg dat de andere vakje spatie leeg is.
3.
Selecteer scheidingsteken "
4
. Klik op het hokje waar in onderstaand voorbeeld een 4 bij staat, de tabel eronder kleurt zwart.
5.
Selecteer de optie tekst bij nummer 5.

Klik op Ok

Opslaan van CSV import bestand

Wij raden aan om een import OpenOffice te gebruiken i.p.v. Excel. Excel wil soms wat extra of onzichtbare tekens in een csv plaatsen, gevolg zijn errors  in Magento. OpenOffice is gratis te downloaden via http://nl.openoffice.org

Als u alle producten heeft ingevoerd klikt u op opslaan als en kiest u een naam voor het bestand. 1.Daarna selecteert u het bestandstype Tekst CSV (.csv) zoals in onderstaand scherm is te zien bij 1. 2. Daarna vinkt u het vakje Filterinstellingen bewerken zoals te zien is bij nummer 2 in onderstaand voorbeeld.

Klik daarna op opslaan.

Onderstaand scherm zal dan verschijnen, hier klikt u op Huidig formaat behouden.

Onderstaand scherm zal verschijnen.

1. Selecteer tekenset Unicode (UTF-8)
2. Selecteer veldscheidingsteken ,
3. Selecteer tekstscheidingsteken "

Importen van CSV bestand Magento versie vanaf 1.6

Dit is zeer vaak gestelde vraag in Magento, dat hoe CSV-bestanden importeren in Magento. In het onderstaande voorbeeld importeren we een lijst met producten.

1. In het Klanten menu van het Admin panel  kiest u  systeem, zoals op onderstaande afbeelding.
2. In het dropdown menu kiest u Importeren/Exporteren, zoals op onderstaande afbeelding.
3.
Kies voor de optie Importeren, zoals op onderstaande afbeelding.

Het onderstaande scherm zal dan verschijnen

1. In het veld Entiteittype kunt u aangeven of u producten of klanten wilt importeren.
2. Import Behavior, hier kunt u aangeven of de bestanden toegevoegd moeten worden, vervangen of verwijderd.
3. Select File to Import, hier kunt u het bestand selecteren wat geïmporteerd moet worden.
4. Check date,
door op deze knop te klikken checkt Magento de gegevens die geïmporteerd  gaan worden.

1. Als het onderstaand de data zijn gecheckt en er zijn geen fouten gevonden kunt u op importeren klikken. (zie onderstaande afbeelding)

De producten worden nu geïmporteerd, sluit deze import nooit tussentijds af.

Opmaken van een Import bestand:

Uitleg kolommen

Kolomnaam Voorbeeld Uitleg Verplicht
sku 123456ab Dit is het artikelnummer (deze moet altijd uniek zijn!) *
_store   Hier kan eventueel een winkelzichtcode worden ingevuld
_attribute_set Standaard attributenset Deze kunt u laten staan op: Standaard attributenset (of de naam van de eigengemaakte set) *
_type simple Geeft aan wat voor product het is (een simple of configurable of bundle of grouped) *
_category Hoofdcat 1/subcat1 Hierin moeten de volledige benaming/path neergezet worden. Voor elke extra categorie waar een product in moet komen is een extra regel in de csv nodig. **
_product_websites base   **
color Blauw Kleur (attribuut)
cost 4.95 Product inkoopprijs
created_at 2012-01-13 09:38:49 Datum wanneer het product aangemaakt is
custom_design
custom_design_from
custom_design_to
custom_layout_update
description Dit is de lange omschrijving. Lange productomschrijving *
enable_googlecheckout 1 Deze kunt u laten staan op 1
gallery
gift_message_available
has_options 0
image /bestandsnaam.jpg Vul hier in /bestandsnaam.jpg (altijd zorgen dat er een / voor staat anders doet magento er niks mee, de foto's zet je via de ftp in de map media/import)
image_label Test product Alt tekst van afbeelding (vaak de productnaam)
inchoo_featured_product 1 Geeft aan of het product wel of niet op de homepage getoond moet worden (template afhankelijk)
0 = nee
1 = ja

is_imported
manufacturer Philips Merk (attribuut)
media_gallery
meta_description Meta omschrijving Hier kan de meta omschrijving in geplaatst worden. LET OP! maximaal 255 karakters (dit is inclusief spaties etc) *
meta_keyword keyword1, keyword2 Hier kunnen de meta kernwoorden in geplaatst worden voor het product *
meta_robots
meta_title Test product Meta titel van het product (kan de naam van het product ingevuld worden) *
minimal_price   Hier kan eventueel een minimale prijs worden opgegeven
msrp
msrp_display_actual_price_type
msrp_enabled
name Test product Productnaam *
news_from_date   Hier kan eventueel een start datum worden opgegeven wanneer een product als nieuw beschouwd kan worden.
news_to_date   Hier kan eventueel een eind datum worden opgegeven wanneer een product niet meer als nieuw beschouwd kan worden.
options_container
page_layout
price 13.95 Product prijs. Gebruik voor het scheidingsteken altijd een punt. *
required_options 0
short_description Dit is de korte omschrijving. Korte productomschrijving *
small_image /bestandsnaam.jpg Vul hier in /bestandsnaam.jpg (altijd zorgen dat er een / voor staat anders doet magento er niks mee, de foto's zet je via de ftp in de map media/import)
small_image_label Test product Alt tekst van afbeelding (vaak de productnaam)
special_from_date 2012-04-20 00:00:00 Start datum aanbieding **
special_price 12.95 Aanbiedingsprijs **
special_to_date 2012-04-25 00:00:00 Eind datum aanbieding **
status 1 1 = ingeschakeld
2 = uitgeschakeld
*
tax_class_id 1 0 = Geen
1 = Producten met 19% BTW
2 = Producten met 6% BTW
*
thumbnail /bestandsnaam.jpg Vul hier in /bestandsnaam.jpg (altijd zorgen dat er een / voor staat anders doet magento er niks mee, de foto's zet je via de ftp in de map media/import)
thumbnail_label Test product Alt tekst van afbeelding (vaak de productnaam)
tradetracker
updated_at
url_key   Kan leeg gelaten worden, maakt Magento zelf aan
url_path   Kan leeg gelaten worden, maakt Magento zelf aan
visibility 4 1 = Niet individueel zichtbaar
2 = Catalogus
3 = Zoeken
4 = Catalogus, zoeken
*
weight 30 Gewicht van het product
qty 4 Product voorraad aantal *
min_qty
use_config_min_qty   Configuratie-instellingen gebruiken
is_qty_decimal
backorders   Hier kan aangegeven worden of er wel/geen backorders gebruikt moeten worden.
1 = wel backorders
0 = geen backorders

use_config_backorders   Configuratie-instellingen gebruiken
min_sale_qty 0 Minimaal aantal in winkelwagen
use_config_min_sale_qty 1 Configuratie-instellingen gebruiken
max_sale_qty 1000 Maximaal aantal in winkelwagen
use_config_max_sale_qty 1 Configuratie-instellingen gebruiken
is_in_stock 1 1 = wel in voorraad
0 = niet in voorraad
*
notify_stock_qty   Melden bij aantal lager dan
use_config_notify_stock_qty 1 Configuratie-instellingen gebruiken
manage_stock 1 1 = wel voorraad beheer
0 = geen voorraad beheer
*
use_config_manage_stock   Configuratie-instellingen gebruiken
stock_status_changed_auto
use_config_qty_increments   Configuratie-instellingen gebruiken
qty_increments
use_config_enable_qty_inc
enable_qty_increments
_links_related_sku
_links_related_position
_links_crosssell_sku
_links_crosssell_position
_links_upsell_sku
_links_upsell_position
_associated_sku
_associated_default_qty
_associated_position
_tier_price_website  all  Hier kan opgegeven worden voor welke websites de tierprice van toepassing is of eventueel voor alle winkelzichten "all". Zie extra uitleg hieronder.
_tier_price_customer_group  all  Hier kan worden aangegeven of het voor een bepaalde klantengroep is.
_tier_price_qty  6  Het aantal wanneer de tierprice/staffel van toepassing is
_tier_price_price  12.50  De tierprice/staffel van het product.
_media_attribute_id
_media_image
_media_lable
_media_position
_media_is_disabled
_super_products_sku
_super_attribute_code
_super_attribute_option
_super_attribute_price_corr

* = Verplicht veld voor magento import
** = Niet verplicht maar als de informatie beschikbaar is wel raadzaam om te gebruiken

Wilt u gebruik maken van nieuwe attributen (eigenschappen) kunt u deze per attribuut in een kolom plaatsen met de bijbehorende waarde. Deze attributen moeten wel overeenkomen met alle gegevens zoals meegegeven in de back-end van Magento.

Tier prices & staffel prijzen

Zodra er in de import gebruik wordt gemaakt van tier prices moeten er een aantal waardes verplicht worden meegegeven. Als 1 van de onderstaande 4 waardes niet aanwezig is pakt magento de tier prices niet goed over en ontstaan er errors.

_tier_price_website
_tier_price_customer_group
_tier_price_qty
_tier_price_price

Configureerbaar product aanvullen in .csv:

Als eerste moeten de Simple product worden geïmporteerd. Dit is mogelijk door de Simple products in het CSV bestand boven de daarbij behorende configurable product te plaatsen. Dit is van belang, omdat anders het configurable product niet gekoppeld kan worden aan de simple products.

Afwijkende velden voor de configurable products:
_super_products_sku: Hier worden onder elkaar alle simple product SKU’s ingevuld die aan het configurable product gekoppeld moeten worden. Zie onderstaande afbeelding.

_super_attribute_code: Hier word aangegeven per simple product van welke atributten groep er gebruik word gemaakt. Deze attribuut groep moet direct worden overgenomen zoals genoemd in Magento. Dit veld is hoofdlettergevoelig. Zie onderstaande afbeelding.

_super_attribute_option: Dit is de waarde die bij het simple product mee krijgt in Magento. Deze waardes moeten exact over worden genomen zoals ingegeven in Magento. Dit veld is hoofdlettergevoelig. Zie onderstaande afbeelding.

Voorbeeld:

Voorraad ( QTY ): Het voorraadbeheer van de producten wordt bijgehouden bij de simple products, het is dus niet noodzakelijk om voorraad bij een configurable product in te vullen.

Afbeeldingen:

Afbeeldingen moeten op een publieke server aanwezig zijn. De URL’s van deze afbeeldingen moeten in het CSV bestand correct ingevuld worden. In de bijlage een voorbeeld om productafbeeldingen te importeren (import-image-los.csv)

Uitleg verschillende kolommen:
Image: Dit is de hoofdafbeelding die groot wordt getoond op de productdetailpagina.
Small_image: Dit is de afbeelding die wordt getoond op de productoverzichtspagina.
Thumbnail: Deze wordt standaard niet gebruikt.
Gallery: Alle afbeeldingen die gekoppeld moeten worden aan dit product moet hier onder elkaar ingegeven worden.
Media_gallery: Deze wordt standaard niet gebruikt.
Media_attribute_id: Dit is het Id nummer van het attribuut media_gallery. ( terug te vinden in de back-end )
Media_image: Hier hetzelfde invoeren als het veld: image
Media_position: Deze wordt standaard niet gebruikt. (eventueel mogelijk om de afbeelding positie te bepalen)
Media_is_disabled: Deze moet de waarde: 0 meekrijgen. (U kunt hier kieze uit 0 (actief) of 1 (inactief)

ZORG ALTIJD DAT U EEN BACKUP HEEFT VAN DE SHOP VOOR DE IMPORT GEDRAAID GAAT WORDEN.

TEST VOORDAT U DE IMPORT DRAAIT ALTIJD EERST MET 1 PRODUCT VOORDAT U DE GEHELE IMPORT LAAT DRAAIEN.